Genopbygning i Tyrkiet og Syrien

Introduktion

 

Den 6. februar 2023 ramte et voldsomt jordskælv grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien. Det anslås at mindst 56.000 mennesker omkom i katastrofen.

Vi har besøgt området i anledning af etårsdagen for katastrofen og produceret denne korte dokumentar. Vi ser på hvordan det går med genopbygningsarbejdet og hvilke konkrete udfordringer der er. 

Projektet er støttet af Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

Tre korte dokumentarfilm

Filmene kan bruges til en generel diskussion af genopbygning efter katastrofer rundt omkring i verden.
Materialet er også tilgængeligt på kurdisk, arabisk og tyrkisk. Se mere hos webmagasinet Jiyan.

Jordskælvet - et år efter

Hvordan er situationen et år efter jordskælvet, som dræbte over 59.000 mennesker i Tyrkiet, Syrien og i de kurdiske regioner? Det giver en ingeniør, guvernørrepræsentant, læge og journalist sit bud på.

Uddannelse

Uddannelsessystemet står i en omfattende krise i de jordskælvsramte områder. I denne korte film undersøger vi hvordan det kan genopbygges og taler med en af de skolelærere som var med i redningsarbejder efter jordskælvet.

Sundhed

Hvad sker der med sundhedssystemet efter jordskælvet? Vi møder en læge i Kahranmanmaras, som fortæller om de mange udfordringer, både i genoprettelsen af hospitalssystemet, uddannelsesn af nok sundhedspersonale og de nye problemer med asbest som ruinernes kollaps har skabt.

Læs artikler

Herunder kan du finde links til en række artikler som er udgivet på netavisen Jiyan som en del af projektet.

Læge: Situation er stadig kritisk et år efter jordskælv

”Måske er de fleste af vores fysiske sår helet,” siger tyrkisk læge. ”Men de psykiske traumer efter jordskælvet fortsætter endnu.”

Skole-lærer: Børn er stadig psykisk påvirkede

Alt var kaotisk og efter 10 dage kunne lærerne danne sig et overblik: To af Mustafa Ünsals elever havde mistet livet under jordskælvet. I hele Hatay-provinsen blev op til 600 lærere dræbt af jordskælvet, heriblandt 30 fra lærernes fagforening Eğitim-Sen.

Et år efter jordskælvet

Mandag den 6. februar for et år siden dræbte et kraftigt jordskælv over 59.000 mennesker i Tyrkiet, Syrien og i de kurdiske regioner. Over 50.000 mistede livet i Tyrkiet, mens over 8000 døde i nabolandet mod syd.

Endnu flere fik ødelagt deres huse og måtte sove i telte i den bidende kulde. Flere provinser blev omdannet til ruiner for hundredtusinder.