Yazidi på kanten af et folkedrab

Introduktion

Da yazidierne den 3. august 2014 blev udsat for overgreb af Islamisk Stat rygtedes det hurtigt på de sociale medier. Hændelsen er senere blevet døbt Sinjar-massakren. Men er overgrebene et decideret folkedrab?

Skab dig et overblik over hvem yazidierne er (fx Yazidiernes religion) og de overgreb de har været udsat for fra IS side (fx Yazidierne står alene tilbage …)..

Projektet var en del af Undervisningsministeriets portal Aldrigmere. Samarbejdspartnere var forlaget Digtea og spilfirmaet Portaplay.

Trailer

Introduktionsvideo til emnet “Yazidi – på kanten af et folkedrab”.

Rejsen tilbage til Sinjar

awat Nazir er yazidi og flygtede i august 2014 fra Islamisk Stats angreb. I dag bor han i flygtningelejren Bersivy 2, som ligger 150 kilometer fra hans hjem. I lejren bor der over 20.000 mennesker i telte. Det er 40-45 grader varmt og de har kun få timers elektricitet hver dag. Jawat drømmer om sammen med sin kone og deres syv børn at kunne vende tilbage til deres landsby tæt på Sinjar-bjerget, som nu er befriet.

Huset hvor flygtningene bor

Alene i Dohuk-provinsen i Nordirak bor der mere end 700.000 flygtninge. Men der er ikke plads til alle i flygtningelejrene. En del af ofrene for krigen bor udenfor lejrene. Kom med ind hos en familie som har oplevet Islamisk Stats forfølgelser på egen krop.

Hvad gjorde IS?

En journalist, en forfatter og en NGO-leder giver deres syn på, hvad der skete i august 2014, og om hvorfor Islamisk Stat startede deres forfølgelser af yazidierne. Hvad foregik der, hvilke intentioner havde IS, og kan man kalde det et folkedrab?

Statsadvokaten

En journalist, en forfatter og en NGO-leder giver deres syn på, hvad der skete i august 2014, og om hvorfor Islamisk Stat startede deres forfølgelser af yazidierne. Hvad foregik der, hvilke intentioner havde IS, og kan man kalde det et folkedrab?

Yazdas dokumentationscenter

Yazda er en interesseorganisation, som arbejder for yazidiernes sag. I den nordirakiske provinsby Dohuk ligger deres dokumentationscenter. Her arbejder de på at samle beviser sammen, for at dokumentere overgrebene på yazidierne og afsløre, at Islamisk Stat forsøgte at begå et decideret folkedrab.

Hvad har IS imod yazidierne?

Jakob Lindgaard, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, forklarer yazidiernes religiøse og kulturelle baggrund, som ligger til grund for, at Islamisk Stat har forfulgt dem særligt hårdt.

Var det et forsøg på folkedrab?

Jakob Lindgaard, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, fremlægger omstændigheder omkring begivenhederne i august 2014. Både dem der taler for at det var et forsøg på folkedrab – og dem der taler imod.

Den internationale domstol

Cecilie Felicia Stokholm Banke, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller om muligheder for at yazidierne kan få anerkendt begivenhederne i august 2014 som et folkedrab ved den internationale straffedomstol.

Nazo var slave hos IS

Øjenvidneberetning fra en ung kvinde, der var slave hos IS.

Barfe var slave hos IS

Øjenvidneberetning fra en ung kvinde, der var slave hos IS.

Efter 3 års fangeskab

En yazidi dreng interviewes om de rædsler han var udsat for efter 3 års fangeskab hos IS.

Foredrag om Islamisk Stat

Mandag den 22. januar kl.9.00 til 10.30 sender Aldrigmere.dk LIVE fra Albertslund Gymnasium, hvor 600 elever og lærere overværer foredrag med Farida Abbas og Deniz Serinci. Danske skoleelever får mulighed for at høre om livet som slave hos IS. Det er fortællingen om mord og slavegørelse af tusinder af mennesker: Hvad skete der? Hvordan er livet som slave? Hvorfor gør mennesker den slags? Var det et forsøg på folkemord?