Da yazidierne den 3. august 2014 blev udsat for overgreb af Islamisk Stat rygtedes det hurtigt på de sociale medier. Hændelsen er senere blevet døbt Sinjar-massakren. Men er overgrebene et decideret folkedrab?
Skab dig et overblik over hvem yazidierne er (fx Yazidiernes religion) og de overgreb de har været udsat for fra IS side (fx Yazidierne står alene tilbage …)..
Projektet var en del af Undervisningsministeriets portal Aldrigmere. Samarbejdspartnere var forlaget Digtea og spilfirmaet Portaplay.
Introduktionsvideo til emnet “Yazidi – på kanten af et folkedrab”.
awat Nazir er yazidi og flygtede i august 2014 fra Islamisk Stats angreb. I dag bor han i flygtningelejren Bersivy 2, som ligger 150 kilometer fra hans hjem. I lejren bor der over 20.000 mennesker i telte. Det er 40-45 grader varmt og de har kun få timers elektricitet hver dag. Jawat drømmer om sammen med sin kone og deres syv børn at kunne vende tilbage til deres landsby tæt på Sinjar-bjerget, som nu er befriet.
Alene i Dohuk-provinsen i Nordirak bor der mere end 700.000 flygtninge. Men der er ikke plads til alle i flygtningelejrene. En del af ofrene for krigen bor udenfor lejrene. Kom med ind hos en familie som har oplevet Islamisk Stats forfølgelser på egen krop.
En journalist, en forfatter og en NGO-leder giver deres syn på, hvad der skete i august 2014, og om hvorfor Islamisk Stat startede deres forfølgelser af yazidierne. Hvad foregik der, hvilke intentioner havde IS, og kan man kalde det et folkedrab?
En journalist, en forfatter og en NGO-leder giver deres syn på, hvad der skete i august 2014, og om hvorfor Islamisk Stat startede deres forfølgelser af yazidierne. Hvad foregik der, hvilke intentioner havde IS, og kan man kalde det et folkedrab?
Yazda er en interesseorganisation, som arbejder for yazidiernes sag. I den nordirakiske provinsby Dohuk ligger deres dokumentationscenter. Her arbejder de på at samle beviser sammen, for at dokumentere overgrebene på yazidierne og afsløre, at Islamisk Stat forsøgte at begå et decideret folkedrab.
Jakob Lindgaard, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, forklarer yazidiernes religiøse og kulturelle baggrund, som ligger til grund for, at Islamisk Stat har forfulgt dem særligt hårdt.
Jakob Lindgaard, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, fremlægger omstændigheder omkring begivenhederne i august 2014. Både dem der taler for at det var et forsøg på folkedrab – og dem der taler imod.
Cecilie Felicia Stokholm Banke, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller om muligheder for at yazidierne kan få anerkendt begivenhederne i august 2014 som et folkedrab ved den internationale straffedomstol.
Øjenvidneberetning fra en ung kvinde, der var slave hos IS.
Øjenvidneberetning fra en ung kvinde, der var slave hos IS.
En yazidi dreng interviewes om de rædsler han var udsat for efter 3 års fangeskab hos IS.
Mandag den 22. januar kl.9.00 til 10.30 sender Aldrigmere.dk LIVE fra Albertslund Gymnasium, hvor 600 elever og lærere overværer foredrag med Farida Abbas og Deniz Serinci. Danske skoleelever får mulighed for at høre om livet som slave hos IS. Det er fortællingen om mord og slavegørelse af tusinder af mennesker: Hvad skete der? Hvordan er livet som slave? Hvorfor gør mennesker den slags? Var det et forsøg på folkemord?